90 éves a Városligeti Műjégpálya

További híreink »

címmel kiállítás nyílt a csatolóban.

90 éves a Városligeti Műjégpálya

Két alkalom is okot adott arra, hogy a korcsolyázás szerelmesei ünnepségre gyűljenek össze a városligetben, a Műjégpálya épületében. Idén fennállása 90. évfordulójához érkezett az Európában a legnagyobb szabadtéri korcsolyázásra lehetőséget adó Műjégpálya. Egyidejűleg leleplezték a téli olimpiákon érmes magyar korcsolyázók márványból készült emléktábláját.

 A megjelenteket a házigazda, Molnár Zoltán üdvözölte, majd a Tarlós Istvánt főpolgármestert helyettesítő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntötte a vebdégsereget és adta át a városvezetés jókívánságait. Egyben ígéretet is tett arra, hogy a Vajdahunyad vára fényjátékkal történő megvilágításának ötletét beviszi a döntéshozó testület elé.

 Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja, a MOB örökös tiszteletbeli elnöke két, személyes élményét is megosztotta a hallgatósággal. Amikor tízéves lehetett, az éppen ott megtetszett kislánynak egy hokis fékezéssel akarta elnyerni a figyelmét. A nekifutást követően azonban nem jött össze a remélt megállás. Helyette feldöntötte a kiszemelt leánykát, akinek édesapja pillanatok alatt előkerült a borozóból és jól felpofozta őt. Harminc évvel később, 1982-ben igazgatója volt a ”műjégnek”, s az akkori trend szerint a nagy szovjet ünnep napjára, november 7-ére bármi áron jeget kellett produkálni. Hogy ennek a protokolláris követelménynek eleget tudjanak tenni, a legkülönfélébb bűvészmutatványokat is be kellett vetniük, de november 7-én valóban mindig volt legalább egy kisebb részen megfelelő jégfelület.

 Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója gyűjtőmunkája eredményeként megjelent egy 24 oldalas, korabeli fotókkal illusztrált füzet, amely feleleveníti a közadakozásból elkészített Műjégpálya történetének legfontosabb eseményeit.

 Az ünnepi alkalomra összegyűlt a korcsolyázók számos kiválósága. Így többek között eljött az osztrák színekben olimpiai bajnok Hunyady Emese, a jégtáncban olimpiai ezüstérmes Regőczy Krisztina-Sallay András kettős hölgytagja és a hazai, valamint a nemzetközi jégkorong élet egyik közismert személyisége, a 94. évében járó Pásztor György is.